Pulsațiile radio din Univers ar putea fi combustibilul navelor extraterestre

de: George Stanciu
10 03. 2017

Descoperirea unor pulsații radio din Univers le-a dat bătăi de cap astronomilor, care vin acum cu o nouă teorie.

Primele pulsații radio, cunoscute ca Fast Radio Bursts sau FRB, au fost descoperite acum aproximativ 10 ani, fără ca oamenii de știință să poată găsi o explicație pentru acestea. În total, doar 20 de astfel de evenimente au fost observate, iar originea le-a fost atribuită mai multor cauze, cum ar fi stele neutronice supermasive sau explozii de raze gamma.

Teoria propusă recent pare să fie scoasă din textele conspiraționiste ale site-urilor care vorbesc despre OZN-uri, dar este rezultatul unei cercetări publicate de Avi Loeb și Manasvi Lingam, de la Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics.

Cercetătorii argumentează că aceste pulsații sunt extrem de fierbinți și că nu există un obiect astronomic care ar putea genera astfel de FRB-uri, de miliarde de ori mai luminoase decât pulsarii.

De asemenea, aceste pulsații radio se repetă, dar nu au un tipar predictibil. În plus, spectrul observat al acestor FRB-uri se concentrează în jurul unei anumite frecvențe, acest fenomen nefiind caracteristic unui pulsar, scrie gizmodo.com.

Loeb și Lingam sunt de părere că aceste pulsații radio pot să vină de la un dispozitiv de transmisiuni extrem de puternic. Conform acestora, dacă un asemenea dispozitiv ar obține energie de la soare, ar trebui ca suprafața acestuia să fie de două ori mai mare decât Pământul. Am putea vorbi fie despre o planetă naturală, fie despre un obiect artificial, cum ar fi o sferă Dyson.

Extratereștrii ar putea folosi un asemenea dispozitiv chiar și pentru semnalizare, pulsațiile semnalând prezența unei civilizații în zona de unde provine semnalul. De asemenea, transmițătorul ar putea fi chiar o sursă de propulsie pentru nave spațiale. În același mod în care o corabie cu pânze este împinsă de vânt, o navă spațială ar putea fi împinsă de această energie, atingând viteze apropiate chiar de viteza luminii.